Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202108170446

Linkit korjattu 9.3.2023 TK


 

 

Taide on rauhan aatteen kannattaja

 

Kokosin aamutuimaan tänään lauantaina 7.8.2021 taulukkoon muutamia taidemuotoja, joita halusin luonnehtia oman taitoni, ajatusteni ja kokemusteni mukaan. Nämä taidelajit juolahtivat mieleen ja kirjoitin niistä muutaman lauseen tai luonnehdinnan taiteen arvostuksen näkökulmasta. Oma nykyinen kokemusmaailmani kattaa länsimaista ja lähinnä pohjoismaista taidetta, jossa korostuu edellisten sukupolvien kultakausi, jonka taidekauden merkityksen maisemissa nykyään elämme Suomessa.

 

Taide ehkä on rauhan aatteen kannattelija, mutta voin hyvin kuvitella tilanteen, jossa satunnainen kulkija tulee tilaan tai huoneeseen, jonka esillä oleva taide herättää hämmennystä ja jopa pelkoa.

 

Ihminen voi olla kuin kotonaan kulttuuripiirissä, jonka hän tuntee omakseen ja kodikseen. Taide kertoo ihmisten syvimpiä tuntoja vilpittömästi tai tarkoituksen mukaisesti.

Jos taiteella olisi jokin varoittava tarkoitus, silloin on parempi, että se nähdään kuin, että se varoituksen aihe olisi kokonaan piilossa.

 

Taiteen sanotaan olevan universaalia, mutta mielestäni se onkin universaalia siinä mielessä, missä ihmislaji on universaali ymmärryksineen ja ihmisenä.

 

Taiteessa on kuitenkin vahva alueellinen ja ajallinen leima. Taide on kulttuurisidonnaista universaalisuudessaankin.

 

Leikittelen nykyään ajatuksella, että vanhat suomalaiset järveä, järven rantaa, soutuvenettä, pientä mökkiä, laituria ja saunakiulua kuvaavat hieman kulahtaneet aikansa käyttötaiteena palvelleet kankaat sijoitettaisiin (tietenkin vain lajin tyypillisimmät edustajat maalauksina) kehykseen, joka täytettäisiin niin pysyvästi kuin osataan esimerkiksi akryylimassaan ja tämä teos ripustettaisiin uuden Vantaan Tikkurilaan rakennettavaan Guggenheim-taidemuseoon kunnioittamaan maamme taideperinnettä, jota se syvimmillään on.

 

Suomalainen mielenmaisema on rauhallinen kotiranta, joka on rauhallinen ja joka on äärimmäisen jännittynyt vaaran mahdollisuudesta. Suomalaisessa rauhallisessa ihmisluonteessa väijyy vaaran mahdollisuus. Suomalaiset ovat jopa ruotsalaisten näkökulmasta sotilaskansaa, jonka sankarit ovat lähteneet milloin uhmaamaan, puolustamaan ja milloin hyökkäämään mitäkin aatetta puolustaen tai vaarantaen. Nykyaika on tuonut suomalaisille elintasoa, jonka avulla suomalaiset tässä pohjoisessa ja jopa jäisessä maassa voivat jopa elää ja jopa viihtyä. Rakennustaito on kehittynyt ja osaavaa, mutta suuri suomalainen yleisö moittii sitä tavallisesti, koska kansanluonnetta moittiminen ennemmin kuin (turha) kehuminen. Jonkun ulkomaalaisen kuuluu ensin kehua, ennen kuin suomalainen voi kehua mitään suomalaista.

 

Taide on monesti sanatonta viestintää. Taidenäyttelyissä ihmiset syventyvät tuttuihin taulumaisemiin ja nyökkäilevät mielessään. Kuvataide on samantyyppistä taidetta kuin säveltaide – ymmärryksen ymmärrys on sanatonta ymmärrystä, kokonaisvaltaista ymmärrystä, joka tuottaa mielihyvää ja elämäniloa. Jatkuvuuden sinfoniaa.

 

Vinyylilevy, joka kiertää urillaan, on kuin kuka tahansa meistä ihmisistä, jotka kiertävät urillaan ikuisuuksien kehää. Musiikkipalvelu, jossa olemme ostajana ja maksajana samaan tapaan kuin joskus 1960-luvulla oli mahdollista sitoutua musiikkilevyjen säännölliseksi tilaajaksi, nykyään tietää hetki hetkeltä miljoonaisen yleisön kunkin hetken tunnelmat kuunnella musiikkia. Olen vannoutunut CD-levyjen kannattaja ja minusta tuntuu erityisen kummalliselta nykyään, että CD-levyt olisivat kadonneet markkinoilta niin lyhyen kulutusajan jälkeen. Joskus CD-levyjen tultua markkinoille vinyylilevyjen jälkeen, keskusteltiin siitä, että miten pitkäaikainen ostettu levy olisi käytössä. Nykyäänkin edelleen käytössä on jo hieman kuluneitakin vinyylilevyjä, enkä lähes kolmenkymmenen käyttövuoden jälkeen voisi osoittaa mitään vikaa vanhemmissakaan CD-levyissäni. Kuluttajien kannalta olisi parasta, että markkinoilla olisi jatkossa mahdollista kuunnella jopa uusia ja käytettyjä vinyyleitä urineen, CD-levyjä aina ja iäti sekä myös suorapalvelutarjontaa. Kuluttajan kannalta näille kaikille on oma käyttönsä. Mikään näistä ei ole tyylikkäämpi musiikin kuuntelutapa kuin laittaa lautaselle rock- tai klassinen vinyyli, kynttilän lepattaessa ja kesäillassa kevyiden verhojen heiluessa avonaisen ikkunan tai terassinoven edessä. Romanttisempaa romantiikkaa ei liene ole ihmiskunnassa keksitty. Mutta ihmiskunta on keksitty. Ihmiskunnalle kuuluu antaa sen ansaitsema tulevaisuus. Huomiotaloudessa parempi huomin kohde on taide ja musiikki kuin ihmisten tuottamat levottomuudet, jotka taas olisivat täyttämässä televisioruudut. Onneksi on ON ja OFF ja kaikkia laitteita voi hallita, kaikkea tarjontaakin.

 

17.8.2021 Tarja Kaltiomaa

 

 

Verkkosivusto Tyhjäpaperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa