Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202008221338

Julkaistu aiemmin Uusi Suomi –verkkolehden Vapaavuoro blogikirjoituksena.

Valikko korjattu 10.9.2023 TK

 

 

Horoskooppi: Isänmaallisuuden elementtejä

 

Kurkistin monia vuosia sitten horoskooppien mahdollisuuksiin jäsentää maailmaa. Horoskooppimerkit (taivaan tähtimerkit, eläinradat, tähdet, tähtikuviot) on jaettu neljään peruselementtiin, joita ovat tuli, maa, vesi ja ilma. Näistä on lähtöisin muita elementtejä kuten esimerkiksi tie, tieto, kulku, viisaus. Vanhoissa tarinoissa kohtaa mainintoja näistä ja vastaavista alkuelementeistä.

 

Suomalaisuuden syntyjuuria kaivelin vuonna 2013 kirjoituksessa ”Suomalaisena Suomessa”, josta lainaus: Keskustelussa väitettiin, että Suomessa ei olisi varsinaista suomalaista kulttuuria. Tuo osoittaa mielestäni keskustelijan kulttuuriosaamattomuutta enemmän kuin mitään muuta. Suomalainen kulttuuri on rakennettu totisesti ja elämää kunnioittaen suomen kielestä alkaen ja näin saatu aikaan vahva kansalliskulttuuri. Kansalliskulttuurimme kestää myös sen, että maassamme on myös vähemmistökulttuureja, jotka integroituvat osaksi pääkulttuuria, suomalaisuutta. Ajan myötä he, jotka eivät sopeudu maamme oloihin, luultavasti muuttavat muihin maihin. On tietenkin totta, että kulttuuri on elävämpää ja vireämpää, kun siinä on nähtävissä myös erilaisia vastakkainasetteluita, joita muodostuu esimerkiksi vähemmistökulttuureista.

 

Pohdiskelin tämän sunnuntain aamupuuhien aikaan suomalaisen kulttuurin syntyjuuria. Vanhasuomalaiset suvut ja heimot eivät ole saaneet kovin krumeluuria kasvatusta näillä syntysijoillaan. Ihmistuntemus ja itsensä tuntemus perustuu omien juurien löytämiseen ja tunnustamiseen. Suomalaisia sanotaan usein köyhiksi ja maatamme köyhäksi. Tämä on suomalaista sieluisuutta, josta näytämme pitävän kiinni myös hyvinä aikoina. Perusselviäminen luontomaassa on perustietoa, joka on meissä suomalaisissa syvintä luontoamme ja sydäntämme.

 

Elementti Maa: Äitimaa, suomenmaa, tulee meille ensin kaikista elementeistä mieleen. Äitimaa tarjoaa lapsilleen luontomerkkejä ja maamerkkejä synnyinsijoillaan. Sanomme tietenkin jääkauden jälkeisiksi siirtolohkareiksi maastossa kummallisesti esiintyviä kiviä. Nämä kummalliset kivet markkeeraavat tämän karun maan muiden maiden patsahita, patsaita. Kulttuurisesti siloisemmissa maissa lapset näkevät jumalten kuvia ja oppivat tunnistamaan nämä kuvista ja patsaista. Tässä poloisessa maassamme tietenkin luontosalaisuudet kätkeytyvät, mutta syvien metsien hiljaiset tuulet kuiskaavat lapsilleen tietonsa, viidennen elementin, tiensä. Kalevalaiset tarinat antavat johdatuksen suomalaisiin tarinoihin ja niiden henkilöihin. Syvät kulttuurijuuret voivat avautua maan lapsille, tosin nykyisenä kiireaikana yleensä vasta aikuisina tai vasta vanhoina ihmisinä.

 

Elementti Vesi: Yhtä tärkeänä kuin maa suomalaisuuden henkeä ja isänmaallisuutta koskettaa vesi. Vesi vanhin voitehista, sanotaan, ja usein pelkkä siunattu vesi, luonnon puhdas vesi tai keitetty vesi auttaa parantamaan vaivoja. Tietenkään en nykytietämyksen vallitessa suosittelisi jättämään lääkärissä käyntiä tekemättä, mutta vedessä on kansanviisautta, jota ei kannata tässä maassa kokonaan sivuuttaa. Järjen käyttö on sallittua. Metsäisillä maisemilla, kotomaisemilla, ihmiset muistavat ja tunnistavat pieniä ja suuria järviä, lähteitä - niitäkin suuria ja pieniä, tärkeitä mökkiläisille nykyäänkin, puroja ja jokia, merien rannat. Kiireinen kaupunkilainen voi kokea vesilähteiden äärellä kummallisia väristyksiä ja henkäyksiä, joita tietenkin nopeasti pakenee pihapiiriin ja mökkiinsä, mutta nuo oudot väristykset jäävät ihmisessä elämään ja taas ottaa maa ihmisen huomaansa kuin huomaamattaan. Mielikuvat jäävät elämään ja palaavat tajuntaan ehkä meditoidessa jumpparyhmässä antamaan kiireiselle sielulle hetken rauhaa.

 

Elementti Ilma: Onko kaunis ilma tänään, millainen ilma on, Ilmarisella on täällä konttori. Suomalaisen elämän ja talouselämän ilmapiiri on tärkeä tuntea. Seuraamme pörssikursseja siinä missä säätietoja televisiosta. Ilmastouhka puhuttaa tässä nykyisessä ajankuvassa meitä kaikkia. Ilman aistii välittömästi, se on ehkä ihmistä välittömästi uhkaavin asia, jos se puuttuu. Omissa mielikuvissani Suomen taivas on aina vaaleansininen. Taivaan pitää olla vaaleansininen valkoisine pilvineen. Jos asia joskus tai jossain on muuta, pitää olla yhteydessä teollisuuden päättäjiin ja rahoittajiin, jotta tehtaiden piiput varustetaan suodattimilla. Nykyiseen teollistuneeseen elämäntapaan kuuluu tehtaiden ja autojen pakoputkien suodattimet, vedenpuhdistuslaitokset, materiaalin kierrätys, muovin, paperin ja pahvin uusiokäyttö. Taivaan pitää pysyä vaaleansinisenä, se on tärkein ilmastomerkki, joita toki on muutakin. Taivaalla tulee olla pilviä, valkoisia, harmaita ja jopa mustia pilviä.

 

Elementti Tuli: Elementtinä tuli on energiaa, myös ihmisen sielullista ja henkistä energiaa. Ihmiset tuottavat energiaa kuin pienet voimalaitokset tykätessään toisistaan, huolehtiessaan asioistaan, tehdessään työtä. Energia pitää ihmisen liikkeellä. Tulisieluiset ihmiset ovat usein taiteilijoita, jotka luovat teoksiaan ja maailmoita. Tuli pitää ihmisen liikkeellä elämänsä ajan ja tuli pitää liekin myös kuoleman ja tuonelan ajan, tullakseen taas ja tuottaessaan taas tuon pienen liekin, ihmisen. Ihminen, tomun ja tulen leikki, runomaassa tulen kertomuksien, liekkien leimahduksia. Näitä on kulttuurimme, suomalainen kulttuuri tulvillaan. Suomalainen mielenmaisema syntyy luonnosta, taiteilijat nostattavat maan aiheista tulensa – energiansa - avulla nähtäville luontoaiheet, luovuuden lahjat. Näistä syntyy aina uusia ajanmukaisia muistijälkiä eri aikojen ihmisille, meille ihmisille. Suomalaiset ovat urheilukansaa, tuli elementtinä pitää ihmiset liikkeellä, urheilua harrastaa koko kansa.

 

Käsitykseni on, että suomalaisen kulttuurin syvät juuret oppii näkemään, kun asuu maassa kauan. Satunnaisella matkailijalla on pettymisen vaara, kun visuaalinen makunsa ei tavoita sitä, mitä on tottunut pitämään korkeakulttuurina. Suomalaisilla itsellään on suuri vaara ohittaa nämä maan tarjoamat kulttuuriset elementit, kun silmä on niihin liiankin tottunut. Taiteen harrastajille isänmaallisuuden elementit avautuvat toivon mukaan ja niin yleisöllekin.

 

16.8.2020 Tarja Kaltiomaa

 

Verkkosivusto Tyhjäpaperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa