Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1201604221158

Linkit korjattu 22.2.2023 TK

 

Kulttuurisia elämän ja kuoleman kysymyksiä

 

Kulminoituneet syyt ja ongelmat

 

Seuraan suomalaista mediakeskustelua ja somekeskustelua ja osallistun siihen kirjailijana ja yhteiskuntaa tarkkailevana kansalaisena blogikirjoituksin ja ylläpitämällä Tyhjäpaperi-sivustoa. Omasta näköalapaikastani tv:n seuraajana olen pohdiskellut niitä ongelmia, joita monissa keskustelu- ja paneelitilaisuuksissa on nostettu esille maatamme vaivaavina ajankohtaisaiheina. Kirjaan aiheita tähän satunnaisessa järjestyksessä.

 

Lääketieteen kehittymisen myötä vaikuttaa siltä, että ihmisen ei anneta kuolla, vaan vanhallekin ihmiselle tehdään mittavia elvytyksiä hänen saavuttuaan kuoleman portille. Sitten vanhukset lojuvat ongelmaihmisinä vuosikausia vanhustentaloissa puolittain elossa vahvojen lääkkeiden voimalla. Nämä ihmiset eivät ole omatoimisia enää vaan täysin toisten ihmisten hoivan varassa.

 

Ihmisiä vaivaa näköalattomuus uskonnon kieltämisen takia. Kun uskonto on ollut osa ihmisten elämää, koko yhteisö on luottanut siihen, että ihminen pääsee taivaaseen tai joutuu helvettiin kuoleman jälkeen, jonnekin kuitenkin. Nyt tuosta uskosta on melkein luovuttu eivätkä ihmiset usko kuin siihen, mitä tiede todistelee. Tämän vuoksi sääli on kasvanut liialliseksi eikä ihmisten anneta kuolla.

 

Pitkää ikää on toivottu pitkään. Pitkällä iällä luulisi kuitenkin voitavan tarkoittaa ihmisiä, jotka ovat omatoimisia ja pystyvät elämään omaa elämäänsä ilman täydellistä muista riippuvaisuutta. Esimerkiksi vessassa pitäisi nykyään kaikkien voida käydä. Ennen vanhaan vanhakin ihminen meni vessaan ja saattoi kuolla luonnollisen kuoleman vessamatkallaan huussiin pihanperälle.

 

Se, että väitetään ihmisen elämän jatkuvan kuoleman jälkeen, aiheuttaa ihmisissä pelkoa, jos ei ole uskonnollisuutta ja pyhiä kirjoja, joihin uskonsa voi nojata. Osa ihmisen elämänkaaresta kulkee näkymättömissä, ja sellainen elämä on tuonpuoleista ja täysin uskon varassa. Ihminen ei normaalisti näe tai koe tuonpuoleisuutta, mutta erityisen herkät ihmiset voivat nähdä ja kokea. Tähän vain tavallisesti ei uskota, vaan nämä todistelut pyritään kieltämään (hulluutena).

 

Naisten voimakas osallistuminen korkeakoulutukseen ja työelämään on vähentänyt nuorten avioitumista ja perheenperustamista. Uusi elämä ehkäistään ja raskauden pelko on lisääntynyt. Tämä vaikeuttaa käytännössä elämän jatkumista kulttuurialueella. Vanhat ihmiset uskovat omaankin tulevaisuuteensa, kun he tietävät suvussa ja läheisten ihmisten perheissä kasvavan lapsia.

Naiset ovat työntyneet miesten elämänalueelle olematta kuitenkaan miehiä. Miehet ovat omasta luonnollisesta työelämästään syrjässä, jolloin talousosaajat puuttuvat. Ihmisissä vaikuttaa sukupuolten sisäinen dynamiikka, jossa ei ole luonnollista, että naiset tukevat parhaimmin toistensa taloutta. Miesten puuttuminen talouden johdosta aiheuttaa taloudellista näköalattomuutta ja rohkeuden ja osaamisen puutetta. Vaikka naiset kouluttautuvat miesaloille, he eivät voi korvata miehiä näiden osaamisalueilla, joita on muitakin kuin minkä tieteellisesti voidaan todistaa.

Naisten vallatessa miesten elämänaluetta on alkanut tapahtua miesten naisistumista. Tämä on johtanut jopa lainsäädännön vääristämiseen.

 

Edellä mainitut kulminoituneet syyt ovat johtaneet tilanteeseen, joka näyttää olevan taloudellinen umpikuja ja myös elämän luonnollisen jatkumisen umpikuja. Tällainen tilanne ei ehkä korjaannut hetkessä, mutta koska ongelmat ovat syntyneet vähitellen, niitä voidaan korjata myös vähitellen.

 

Luonnollinen elämä

 

Elämä jatkuu luonnollisesti uudessa polvessa, sukupolvet syntyvät toinen toistensa jälkeen. Olen kirjoittanut elämän jatkumisesta kirjasarjassani Kristillinen filosofia (Elisa Kirja e-kirjat 2013).

Kuolemaa ei oikeastaan tarvitse pelätä, ei ainakaan niin paljon, että se pyritään estämään. Kristillisyyteen ei sinänsä kuulu ihmisten tappaminen, mutta vahvassa ihmisyhteisössä ihmisiä myös tapetaan. Ihmiset harjoittavat maataloutta, kasvinviljelystä ja karjankasvatusta, eläimiä teurastetaan ihmisten hyödyksi. Tämä on luonnollista, koska karjaeläimet eivät luonnollisesti kuole luonnollista kuolemaan, vaan ne tapetaan. Suomalainen maatalous on tälle leveysasteelle luonnollinen ravinnontuotanto ja elinkeino. Siitä luopuminen tarkoittaisi itsenäisyyden menettämistä ja omavaraisuudesta luopumista. Suomalaisten kannattaa harjoittaa maataloutta, joka on Suomessa hyvin kehittynyt elinkeino.

 

Maatalouden rahoittamiseen kannattaa lisätä esimerkiksi yhteisöllinen omistaminen ja valtion rahoitusta kannattaa jatkaa. Maalla eläminen ei enää nykyään tv:n ja tietokoneiden vuoksi ole niin syrjäytymistä aiheuttavaa kuin joskus ennen tietokoneita. Myös liikenneolosuhteet ovat kehittyneet, joten maalla asumista ei kannata pelätä maassamme.

 

Suomalaisessa kansantarustossa puhutaan Tuonelasta ja kuolemanjälkeisestä elämästä. Se on luonnollista suomalaista mielenmaisemaa ja tietämystä, jota liiallinen tiedeusko on viime aikoina horjuttanut. Tiedeusko kieltää elämänjatkumisen eikä tarjoa tilalle sellaista näköalaa, jonka perusteella ihminen voisi uskoa tulevaisuuteen. Tulevaisuuteen uskomattomuus vaikuttaa nykyään myös talouteen, ei oikein voi uskoa tulevaisuuden talouteenkaan, jos ei voisi uskoa oman ihmisyytensä ja elämänsä jatkumiseen.

 

Ihmiset, jotka uskovat Jumalaan ja elämän jatkumiseen ja siihen, että Jumala pitää heistä huolen, ovat luonnollisen luottavaisia elämän suhteen. He harvoin ovat esteenä hyvän talouden kehittymiselle, koska uskovat siitä itsekin tulevaisuudessa hyötyvänsä. Ihminen, joka ei usko omaan tulevaisuutensa, saattaa huomaamattaan olla kehityksen jarruna ja lietsoa näköalattomuutta muidenkin mieliin.

 

Luonnolliseen elämään kuuluu nuorten ihmisten avioliitto. Avioliitto, joka on pyhitetty miehen ja naisen liitoksi, on sivistyksen ja kulttuurin peruspilari, joka on myös vaikuttamassa hyvään suomalaiseen talouskehitykseen ja onnistumiseen taloudellisesti. Avioliitolla on ne ominaisuudet, jotka sille on siunattu: lapset syntyvät toivottuina aviolapsina ja suvun mahdollinen omaisuus voidaan paremmin turvata puolisoiden keskinäisen uskollisuuden turvin. Usko omaan omaisuuteen ja omistamiseen vaikuttaa koko maan talouteen ja pitää yllä markkinoita ja osaamista. Omistamisen myötä ihmiset ovat myös vastuuntuntoisempia kuin jos kansantaloudessa olisi vain yhteisomistusta.

Nykyaikana perheeseen voi syntyä perhesuunnittelun tarkoittama lapsimäärä. Kun lapsiluku on täynnä, pitäisi olla mahdollista lääketieteellinen sterilaatio. Valtion alueella ihmisten on velvollisuus pitää väestömäärä sellaisena, että se ei aiheuta luonnolle korroosiota. Luontoa pitää varjella, ihminen saa elantonsa työn avulla luonnosta, mikä on yksi ihmisyyden perussäännöistä. Lisääntymisessä on huomioitava jo nykyään ns. vertikaalinen elämäntapa tai lisääntyminen horisontaalisen vaiheen jo tultua täyteen. Vertikaalisessa lisääntymisessä on uskoa siihen, että elämä voi jatkua kuoleman jälkeen ja tätä asiaa tukee uskonnonharjoitus, kristillisyys. Horisontaalinen vaihe, jossa ihmisille sanottiin, että täyttäkää maa, on jo toteutunut, joten ihmiskunta voi opissaan kulkea eteenpäin, siis vertikaaliseen vaiheeseen.

 

Maapallolla luontoa, kasvikuntaa ja eläinkuntaa, tulee ihmisten varjella ja säilyttää planeetalla runsaasti luonnollisia luontoalueita. Ihmisten kannattaa ne alueet, jotka asumiselta tai viljelyltä jäävät pois, palauttaa tai antaa palautua luonnontilaan. Planeetta kannattaa pitää luonnollisena, vedet puhtaina, ilma raikkaana – niin myös ihmisten on parempi elää. Planeetan väri kaukaa avaruudesta katsottuna tulee olla turkoosi, silloin planeetta voi hyvin. Planeetan vointi on ihmiskunnan vastuulla.

Liikakansoitusta ja sen aiheuttamaa korroosiota pitää välttää ja ennalta ehkäistä sen syntyminen.

Ihmisten liiallinen kuolemanpelko aiheuttaa liikasyntyvyyttä. Uskonnon tarkoitus on liennyttää kuolemanpelkoa. Uskonnon kieltäminen ja kielteiset asenteen uskontoa kohtaan on aiheuttanut runsaasti kansainvälistä levottomuutta ihmisten parissa viime vuosina 2000-luvun alkupuolella.

 

Raamatun kirjoitukset ovat nyt noin 2000 vuotta vanhoja. Elämä sen jälkeen on kehittynyt paljon. Kristillisen filosofian kirjoissani kerron elämän jatkumisesta ja myös vertikaalisen elämäntavan perusteista. Nämä kirjat kannattaa painattaa myös pahvikansiin, vaikka aluksi ei siitä näyttäisi olevan taloudellista voittoa luvassa. Muuta voittoa voi olla, kuten usko elämän jatkumiseen, uskon parantuminen.

 

Tarja Kaltiomaa 22.4.2016

 

 

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa