Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1 201010251237

Linkit korjattu 22.2.2023 TK

 

 

Kristillisen filosofian perusperiaatteita

 

Kristillinen filosofia on elämänfilosofiaa, arkielämän ajattelua, oppia ihmisyydestä. Ihminen syntyy, elää ja kuolee—hänen henkensä jatkaa eteenpäin. On inhimillistä pohtia, mihin henki kulkee ja tämä on kristillisen filosofian yksi keskeinen kysymys.

 

Ei ole yhdentekevää, mihin ihmisen henki kulkee hänen kuolemansa jälkeen. Elämässä on kyse hengestä, hengissä säilymisestä, uskosta ja kulkemisesta eteenpäin.

 

Jokaisen ihmisen velvollisuus ihmisenä on huolehtia hengestään.

 

Ihminen voi huolehtia hengestään ihmisenä huolehtimalla itsestään, lähimmäisistään ja ympäristöstään mahdollisimman hyvin.

 

Elämässä on paljon järkeä, järjen käyttäminen ihmisenä on sallittua. Kun ihminen on inhimillinen ja hyvä ihminen itseään ja lähimmäisiään kohtaan, hän voi olla tyytyväinen ihmisyyteensä. Onnistuminen ihmisenä on jokapäiväisen pohdinnan aihe.

 

Ihminen on henkinen jatkumo. Tämän puolesta puhuu kaikki se, minkä me ihmisenä näemme.

 

Kristillinen filosofia ei ole salaoppia, vaan se on oppia jokapäiväisestä elämästämme.

 

Raamatun kymmenen käskyä raamittavat yhä ihmisen elämää ja ovat ihmisen tärkeä ohjenuora. Länsimaisen, kristityn ihmisen elämä on nykyään monimuotoisempaa ja vaativampaa kuin elämä on ollut Raamatun kirjoittamisen aikana. On paljon enemmän elämässä huomioitavia asioita kuin tuhansia vuosia sitten. Kristillinen ajattelu on kehittynyt koko ajan ja ihmisen elämä on muuttunut paljon inhimillisemmäksi kuin kristinuskon alun aikoina elämä oli. Elämä on kovin vaativaa ja joskus tuntuu siltä, että ihmiseltä vaaditaan enemmän kuin mihin hän kykenee. Sen vuoksi kristillisyys ja kristilliset elämänarvot ovat tärkeitä elämän siivittäjiä edelleenkin, oikeastaan yhä enenevässä määrin.

 

Olkaamme ihmisiä toinen toisillemme.

Verkkosivusto Tyhjä paperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa