Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202311041404


 

 

Ajankohtaista Verkkosivusto Tyhjäpaperi Copyright Tarja Kaltiomaa

4.10.2023

 

Antropologia: Sanat ja elämä käytännössä

Jatkuu sivustolla.

 

En noina aikoina kirjottanut edes muistiinpanoja esille nousseista yhteiskunnallisista kysymyksistä, vaan nämäkin asian muistan jälkeen päin, vaikka en muistiinpanoja ole tehnyt.

 

Omaa tutkijan tyyliäni antropologina on nykyään tehokkaaksi osoittautunut tapa tietokirjaa lukiessani tehdä muistiinpanoja kouluvihkoon. Näin toimin, kun sain tilaisuuden pitää esitelmä filosofia Hannah Arendtin kirjasta Vita activa – Ihmisenä olemisen ehdot. Olin lukenut kirjaa ja tehnyt muistiinpanoja, joiden perusteella tein esitelmätekstin ja myös diat. Myös joissakin muissa kirjan lukemistapahtumissa olen toiminut näin. Esitelmä on Luonnonfilosofian seuran julkaisemana videona YouTube-kanavallaan ja on pidetty tänä vuonna 2023 Tiedetalolla).

 

Vuonna 2006, jolloin koko käsikirjoitus kirjaa Kristillinen filosofia oli valmis neljänä eri osana (lisätietoja verkkosivustollani Tyhjäpaperi www.tyhjapaperi.fi) tein tutkimuskartoituksen Mind Mapping -menetelmän mukaisesti suureen vihkoon kuin tulevan työn kartaksi. Tästä on ollut myös suuresti apua suurten kokonaisuuksien hahmottamisessa. Mind Mapping -menetelmässä laitetaan asian keskeinen kysymys tai aihe paperin keskelle ja ympyröidään se. Siitä vedetään esille tulevia ala- tai tutkimuskohtia ja ympyröidään niitä ja niistä saadaan uusia haarautumia. Mind Mapping -menetelmää voidaan käyttää joko yksin työskennellessä tai ryhmätyössä. Kartan avulla tehdään kirjaa, esseetä tai esitelmää varten jäsentely ja kirjoitetaan asiakokonaisuuden teksti ”auki”.

 

Kirjaa Kristillinen filosofia kirjoittaessani käytin toista menetelmää, jonka olen kuvannut kirjan alussa. Tämä on kirjan kannalta hieman häiritsevää, koska tuon menetelmän kuvaus sinänsä ei tarjoa kirjan sisällölle paljonkaan aihetta kuvata sitä niin keskeisesti sinänsä ellen olisi kirjailijana ja kirjottajan niin noviisi kuin olen. Halusin kirjoittaa kirjotusmenetelmästä oman kirjailijatapaukseni vuoksi tyhjentävästi kirjan syntymenetelmän, koska halusin sen myös itseäni varten muistiin ja koska kyseessä ei ole ryhmätyöskentely vaan tein koko tekstin vain itsenäisesti yksin. Toki yhteiskunta ympärilläni kirjoineen, radioineen, televisioineen ja jo alkavana kotitalous-internet-yhteytenä. En siis ollut täysin irrallaan yhteiskunnasta työskennellessäni, mutta tein kirjoitustyön yksin, kuitenkin.

 

Luovaa työtä.

 

Sanat luovuuden perustana.

 

Luova ihminen on myös vaikuttava ihminen.

 

Niin on ollut jo ennen maapalloa.

 

Jo ennen kuin ihmisestä on tullut maapallon alussa biologinen ihminen ja lisääntymislajina nisäkäs.

 

Koska omassa sanakirjassani Nykysuomen sanakirja (1976) ei ole sanaa ”seksi”, tuon sanan luovuus on myöhempää aikaa. Väittäisin, että koska sanaa on mediassa käytetty jo vuolaasti, sanan tuottamaa luovuutta yhteiskunnassa myös viljellään vuolaasti.

 

Kirjani Kristillinen filosofia kertoo ihmislajin elämänmahdollisuuksista jättäen ulkopuolelle lähes kokonaan tuon ”seksi” sanan jälkeisen ajan yhteiskuntaluovuuden. Englannin sana sex tarkoittaa sukupuoli. Se ei tarkoita, mitä kaikkea sukupuolisesti voisi tehdä, vaan se kuvaa neutraalisti, että sukupuolia on kaksi, mies ja nainen. Suomalaiset ovat monella saralla erittäin luovaa kansaa, joten luovuus näkyy monessa ja kaikessa.

 

Länsimainen elämäntapa on syntynyt nykyiseen kukoistukseensa kristillisen opin eli uskonnon vaikutuksessa. Uskonto on elämäntapaoppia elämästä toiseen elettäessä. Elämäntapaa ei määritä kukin hallitus tai eduskunta, ei politiikkakaan, vaan maan perustaksi ja opiksi hyväksytty uskonto, joka Suomessa on evankelis-luterilainen kristillisen opin traditio ja hyväksyttynä Suomessa on myös ortodoksinen oppitraditio.

 

Kun sain vaivoin kirjoitettua kirjani käsikirjoitusvaiheeseen aloin kaupata käsikirjoitusta monelle suomalaiselle kirjankustantamolle vuoden 2005 jälkeen. Käsikirjoitus alkoi hävettää minua kauheasti, koska siinä vaiheessa yhteiskuntanäkemykseni oli avartunut näkemään ympäröivän todellisuuden niin erilaiseksi kuin kirjassani kerron hyvinvointiyhteiskuntamallin perusteiksi.

 

Kirja Kristillinen filosofia on kuitenkin jo painokirjana vuonna 2021, 2022 julkaistu Mediapinta-palvelusopimuksella (nid. 530 sivua), mistä yhteistyöstä olen tavattoman ylpeä. Elisa Kirjan Kirjoita itse -osasto otti kirjan valikoimiinsa vuonna 2013, joten siitä saakka kirja on julkaistu kirja, myydään sitä tai luetaanko sitä, tai ei.

 

4.11.2023 Tarja Kaltiomaa

 

PS. Kaavailin jälkeenpäin, mikä sana ”seksi” on sisällöltään tässä maailmassa ja yhteiskunnassamme. Tuo sana mielestäni tarkoittaa ”sukupuoli(-identiteetti)käyttäytymisen vääristymää”. Jos tämä sanan merkitys olisi tullut yleiseen tietoon ennen oikopolkua sanana ”seksi”, sillä ei varmaankaan olisi ollut sellaisessa määrin läpilyövää vaikutusta ihmisen elämässä kuin nykyään tiedämme olleen. Sana sukupuoli-identiteettikäyttäytymisen vääristymä olisi varmaankin aiheuttanut vähintäänkin kakistelua julkisesti käytettynä eikä siitä olisi tullut kovin suosittu, ja siten sillä ei olisi ollut niin suurta vaikutusta elämäntapaan Suomessakaan.

 

 

 

 

Verkkosivusto Tyhjäpaperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa