Aikaleima Copyright © Tarja Kaltiomaa
TKK1202311041359


 

 

Ajankohtaista Verkkosivusto Tyhjäpaperi Copyright Tarja Kaltiomaa

4.10.2023

 

 

Antropologia: Sanat ja elämä käytännössä

 

Raamatussa sanotaan: Alussa oli sana.

 

Nykyään sanoja viljellään monipuolisemmin kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa. Jaottelen ihmiskunnan pitkäaikaisen historian vaiheeseen ennen maapallon luontia ja maapallon luomista edeltävään aikaan. Maapallon luominen avaruudelliseksi elämänalustaksi on sittemmin ollut johtoteemana ihmiskunnan kehityksessä. Lyhyesti viittaan, koska ihmisen muisti on lyhyt, aikaan ennen maapallon luontia elämänalustaksi. Ihmiset elivät lähes nykyaikaiseen tapaan niin sanotuissa plattamaailmoissa. Olen kirjoituksiani tuottaessani luottanut menetelmään, joka pohjautuu edellä mainitsemaani Raamatun kohtaan (Alussa oli sana) ja tarkistan hakukoneella sanan platta. Hakukoneen ja sanakirjan tuloksena voi tehdä sana-analyysin. Hakukone kertoo, että platta-sana liittyy jotenkin ravintolatoimintaan ja internetin sanakirjasta löytyy tämä:

 

Käännös     Konteksti

Substantiivit

1.       äänilevy      arkikielessä

2.       levy   

3.       laatta

Muut/tuntemattomat

4.       LP-levy      

5. kimpale     

 

 

Tapanani on tärkeää tietoa tavoitellessani katsoa myös kirjahyllyssäni olevasta sanakirjasta Otavan Pieni tietosanakirja (Kolmas osa, kokonaan uusittu laitos vuodelta 1951). Kirjasta sana puuttuu. Lähimmät sanat viittaavat filosofi Platoniin. Kirjasarja Pieni tietosanakirja on syntymäkotini perintöä, kirja-aarre. Aarre ei ole rahallisesti merkittävä, mutta erittäin suuresti arvostamani koko kirjoitustyöni ajan ollut.

 

Platta sanana on lienee ollut käytössä maailmatyyppiä kuvaavana sanana ennen maapallon luontia, mutta sen käyttö on jäänyt pois varmaankin ihan luonnostaan ja sittemmin unohtunut. Plattamaailma tarkoittaa avaruudellisia elämänalustoja, jotka ovat olleet litteitä ja jotka ovat olleet toisiinsa yhteydessä. Ehkä viitteellinen näkymä maapallolla tästä aiheesta voisi olla maapallon mannerlaatat, jotka maapallon kehitysvaiheissa ovat ehkä olleet toisiaan lähempänä ja eriytyneet toisistaan. Pallomaisen planeettatyypin koko kehityksen kartoitus ei ehkä vielä ole tapahtunut ja siihenkin voi tulla uutta mielenkiintoa, kun muistelemme aikaa ennen maapallon luontia.

 

Jo heti maapallon ajan alkuaikoina on tehty päätös biologisen ihmisen luomaosassa. Luomistyön eli kreatiivisuuden vastaisessa ajattelussa väitettäisiin, että kreatiivisuutta tai luomistyötä ei olisi olemassa. Asia on ikään kuin saavuttamaton asia siinä mielessä, että sitä käsiteltäisiinkään muutoin kuin uskonnossa ja teologiassa, mutta sanaleikit ja sanojen alkuperien tutkinta tuo antropologin ja filosofin nimenomaan sanallisuuden ja sanojen alkulähteille. Verrattuna aiempiin maailmatyyppeihin, vasta maapallolle on luotu siis biologinen ihminen, joka on saanut yhtenäisen tai lähes yhtenäisen biologisen ihmislajin anatomian. Ihminen elää siis luontomaailma maapallolla biologisena ihmislajina. Ihminen on biologinen nisäkäslaji. Lajikäyttäytymistä ohjaa biologia, jossa keskeistä on tarve lajin jatkuvuuden varmistaminen ja myös ruuan hankinta käytännön elämässä. Nämä seikat löytyvät myös nykyisen kaupunkiantropologian tutkijoille ihmisen käytöksessä.

 

Kun aloin kirjoittaa kirjaa Kristillinen filosofia, joudun monessa asiassa nykyään nojaamaan ns. jälkitietoon. En ryhtynyt pitkä atk-ura takanani työelämässä kirjoittamaan kirjaa Kristillinen filosofia, vaan kirjoitin parin vuoden aikana havaintojani ympäröivästä maailmasta. Minulla oli kirjoittamista varten vuonna 2001 hankittu niin sanottu pöytätietokone ja siinä oli muistaakseni erikseen käynnistettävä internet-yhteys. Minulla oli radio, jota tuolloin kuuntelin päivittäin kuullakseni lähinnä musiikkia, suomalaista lyriikkaa sävelin ja sanoin. Se antoi työhön motivaatiota ja tunnelmaa. Radiossa musiikin lisäksi oli puhetta, josta sain kuin kehotuksia selittää niitä ilmiöitä, joista radiossa kuulemani ihmiset (toimittajat ja haastateltavat) puhuivat. Televisiotakin katsoin ja ohjelmat olivat jo melko hyviä, television alkuaikojen kömpelyys oli tiessään. Erityistä puhtia kirjoituksiini sain kirjahyllyistäni. Muun muassa Otavan Pienestä tietosanakirjasta sekä Nykysuomen sanakirjoista, myös sivistyssanakirjasta. Aiemmassa työelämässäni en ole juuri tarvinnut sivistyssanoja, joten niitten suhteen olin terveen osaamaton ja jouduin (edelleen joudun) tarkistamaan vierasperäiset sanat sanakirjasta. Internet ei ollut tuolloin kirjoitusajankohtana läsnä kaiken aikaa, kuten se on nykyteknologiassa. Vuonna 2006 tarkistin internetin hakukoneella sanan tyhjäpaperi tai tyhjä paperi, ja koska osumia oli vain vähän, sain tuosta sanasta verkkosivustoni nimen (w w w. k o l u m b u s. f i / t y h j a p a p e r i). Nyt siis tarkistin hakukoneella sanan platta. Sitä ei siinä merkityksessä kuin sillä nyt tarkoitan ole, eli maailmatyyppiä kuvaavana sanana. Plattamaailmat  olivat ihmiskunnan ennen maapallon luontia oleva maailmatyyppi. Tästä on joissakin kirjoituksissa arveluja esiintynyt, mutta yleistä tietoa, kuten muutoinkaan filosofiset kirjoitukset olisivat, sitä ei esiinny.

 

Tämän päivän kirjoitukseni tarkoituksena on selostaa omaa oppimis- ja kirjoitustyyliäni.

 

Kirjaa Kristillinen filosofia kirjoittaessani tarkistin sanan, joka esiintyi tuolloin usein ihmisten julkisessa mediapuheessa: seksi.

 

Sanaa ”seksi” ei ollut Nykysuomen sanakirjassa, vuoden 1976 laitoksessa, joka minulla on pysyvästi tuolta ajalta edelleen kirjahyllyssäni ja vielä tänään varmistin asian kirjasta. Sitä ei siinä ole edelleenkään – ei tietenkään – elämmehän maapallolla niin sanotussa kop kop – maailmassa, mikä tarkoittaa todellisuusmaailmaa. Plattamaailmasta eli henkisestä maailmasta katsottuna (ikään kuin mielikuvituksen siivin) asian pysyvyys näin tarkoin ei olisi mikään itsestään selvyys. Eikä asian pysyvyys nykyisessä maailmassammekaan ole itsestään selvyys elävässä internetissä. Kirjassa on.

 

Kun olin vielä järjestelmäasiantuntijana työelämässä atk-firmassa työssä, internet tuli meillekin toimistoon ja tuotekehityksen osaksi. Näin Soneran portaalin omalla työpisteelläni pöytäkoneella, kun internet oli auennut. Tuolloin elettiin ehkä 1980-luvun puoliväliä. Joku työtovereistani sanoi kuin ohimennen – asia on jäänyt mieleen – että siinä se on nyt internet, vain sisällöntuotantoa se kaipaa. Asia kiinnitti huomiotani vain ohimennen, en kokenut sitä heti itselleni tärkeänä asiana, mutta vähitellen kylläkin vuosien mittaan. Aloin jo tuolloin nimittäin some-keskustelijaksi, vaikka sosiaalinen media otti vasta ensimmäisiä haparoivia askeleitaan. Soneran portaalissa oli päivittäinen ajankohtaiskysymys. Jotka työn puolesta saatoimme tuota internet-palstaa seurata, aloimme toisistamme tietämättä usein nimimerkin turvin ottaa kantaa päivän kysymykseen. Oma nimimerkkini oli TKK1 muistaakseni (perheenjäsenellä oli samat nimikirjaimet, siitä numero). Palsta alkoi koukuttaa ja varmaankin tuolloin tuli tarkistettua päivittäin tai viikoittain. Työpöydälle tuli myös Iltalehden verkkoversio, jotka toivat ulkomaailman työpaikalle. Muistaakseni tuolla tavalla tutustuin erilaisten uusien yhteiskuntailmiöiden tapahtumiin, joista muistan Englannin prinsessa Dianan traagisen kuoleman sekä myös miesten kohotuspillerin, niin sanotun sinisen pillerin keksinnön julkaisun. Molemmat asiat kauhistuttivat erittäin huonoina asioina yhteiskunnassa ja länsimaisessa elämäntavassa. Prinsessa Dianaa ei kunnioitettu ihmisenä lehdistön taholta, vaan niin sanotut papparatsit ajoivat häntä kuljettaneen auton kolariin, prinsessa kuoli. Miesten pillerin kohottava vaikutus kertoo samasta asiasta inhimillisyyden alasajosta ja kunnioituksen puutteesta.

 

  Kirjoitus jatkuu tällä sivustolla nimellä

  Antropologia: Sanat ja elämä käytännössä 2

 

Verkkosivusto Tyhjäpaperi

Julkaisun ajatus ja filosofia

Ajankohtaista

Julkaisijatiedot

Energia-asiaa

Runosivu

Nostalgiaa

Valokuvakollaasi

Ruokareseptit

Polkujen kirjaus

Pieniä kulkuohjeita

Copyright © Tarja Kaltiomaa